Danas je Svetski dan Roma

U Srbiji će u ponedeljak biti obeležen Svetski dan Roma, 8. april, sa ciljem da se unapredi njihov položaj i da se vlast podstakne da rešava probleme te manjine.

Na Prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma. Tada je za romsku himnu proglašena pesma „Djelem-djelem“, a ustanovljena je i zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Prema zvaničnom popisu iz 2011. godine u Srbiji živi više od 147.000 Roma, prosečne starosti oko 28 godina.

Nevladina organizacija „Jurom centar“ saopštila je da je položaj Roma u Srbiji nezadovoljavajući, da su često izloženi nasilju, kratko žive i nisu zastupljeni u javnom i političkom životu.

„Svaki 8. mart podseti nas na nasilje koje može da bude još gore, na parole o ravnopravnosti svih ljudi koje za nas, u stvarnom životu ne važe, da od sto Roma jedan doživi šezdesetu godinu, da stotine visokoobrazovanih Roma sede kući ili u neprofitnim organizacijama“, navodi se u saopštenju.

Jurom centar pozvao je političku elitu da se pozabavi rešavanjem nesagledivo velikih problema, umesto što uz kamere i novinare ponekad svrate u romske mahale.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s