FAŠIZAM: Đilasova Gradska uprava Beograda diskriminiše Rome!

Diskriminatorski i šovinistički odnos Demokratske stranke i njenog predsednika Dragana Đilasa prema beogradskim Romima prouzrokovao je reagovanje javnosti i opštu osudu zabrinjavajuće pojave organizovanog fašizma u Beogradu koji propagiraju Demokratska stranka i Dragan Đilas.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je „Gradska uprava Beograda diskriminisala Rome koji stanuju u kontejnerskim naseljima“, saopštila je NVO Praxis. Gradska uprava propisala je između ostalog da u slučaju da Romi koji stanuju u kontejnerskim naseljima ne usvoje „pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda“, ili, pak, ukoliko „prime goste u kontejnerima u kojima stanuju“, ponovo mogu biti prinudno iseljeni iz smeštaja!

Romsko naselje Makiš 1

Đilasov logor za pse i beogradske Rome

Istovremeno, Poverenica je Gradskoj upravi dala preporuku da „izmeni diskriminatorne odredbe ugovora o korišćenju mobilnih stambenih jedinica i kućnog reda koji obavezuje Rome u kontejnerskim naseljima“, dodaje se u saopštenju.Romsko naselje Makiš 2

Ovo čeka sve beogradske Rome ako Đilas ostane gradonačelnik Beograda

Praxis je u ime Koalicije protiv diskriminacije podneo pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog činjenice da je u kontejnerskim naseljima, u koja posle pojedinih prinudnih iseljenja neformalnih naselja Gradska uprava smešta Rome, uspostavljen fašisoidni pravni režim koji ne postoji ni u jednom drugom slučaju koji se odnosi na ostale kategorije stanovništva.

Naime, Gradska uprava propisala je da u slučaju da Romi koji stanuju u kontejnerskim naseljima ne usvoje „pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda“, zatim ne pokažu „aktivan odnos prema naporima Grada da se socijalizuju pojedinci i njihove porodice“ ili pak ukoliko „prime goste u kontejnerima u kojima stanuju“, oni ponovo mogu biti prinudno iseljeni iz smeštaja koji im je obezbeđen. Na osnovu ovih diskriminatornih odredbi, Gradska uprava iselila je 11 porodica (44 osobe), ističu u Praxisu.

Ta NVO ističe da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je utvrdila da odredbe ugovora o korišćenju mobilnih stambenih jedinica, kućnog reda i upozorenja uz kućni red predstavljaju akte diskriminacije Roma i da Gradska uprava u roku od 30 dana od dana prijema preporuke treba da promeni diskriminatorne odredbe.

Takođe, navodi se i da ta NVO očekuje da će Gradska uprava postupiti po mišljenju i preopruci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, te da će nakon toga svim porodicama koje su iseljene iz kontejnerskih naselja na osnovu diskriminatornih odredbi nadoknaditi štetu i uputiti izvinjenje.

3 comments

  1. zar je moguće da vi u praxisu ne znate ko stoji iza takvog pravilnika. njega je sastavila, lično, pomoćnica u sekretarijatu za socijalnu zaštitu ana poznanović kada se jednom prilikom vratila iz makiša besna što se nisu svi klanjali kada se pojavila i što deca trče u vreme dok ona razgovara sa roditeljima stanovnicima naselja. kada se pescanik pobunio protiv tog sramnog tzv kucnog reda niko nije novinare podrzao a njihova borba jos uvek traje. prva saradnica dotične gđice poznanovic je najavljivacica programa u nocnim klubovima prestonice pa kada pogledate ko je zadužen za zbrinjavanje roma sve odmah postaje jasno. đilaz nema veze sa ovim stanjem jer je ceo sekretarijat pupsov kao i sama ana poznanović. smenite je i videćete napredak u svemu koji sada samo koči dotična.
    ima nas ana koji više nećemo da ćutimo i progovorićemo i o drugim zverstvima koje si počinila prema romskim trudnicama, deci kao i o drugim stvarima

    Sviđa mi se

  2. Kucni red je pisala ANA POZNANOVIĆ koja je pomoćnica u Sekretarijatu za socijalna pitanja. Ona je i na druge načine zloupotrebljavala svoj položaj preteći čak i Romkinjama u 9tom mesecu trudnoće izbacivanjem iz kontejnera jer je ne pitaju za sve i svašta a našta POZNANOVIĆEVA misli da polaže pravo da odlučuje. Radi apsolutno bez kontrole a zna se da ima ozbiljnih psihijatrijskih problema. Obratite pažnju i čuvajte se ANE POZNANOVIĆ.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s