Saitović: Položaj Roma ugrožen zbog međusobnih svađa njihovih predstavnika

LESKOVAC – Lokalna romska udruženja upozoravaju da položaj ove nacioanlne manjine u Leskovcu može biti ozbiljno ugrožen jer lokalna samouprava još uvek nije usvojila Predlog strategije za unapređenje položaja Roma od 2015. do 2025. godine.

Položaj Roma ugrožen zbog međusobnih svađa njihovih predstavnika

„Dok traju prepucavanja, Predlog strategije za unapređenje položaja Roma nije usvojen od strane Nacionalnog saveta, što je obavezujuće kako bi taj isti dokument Nacionalni savet prosledio Vladi Srbije i Skupštini Srbije na usvajanje” ističe predsednik „Rose” Zoran Saitović.

U Leskovcu je početkom septembra grupa članova Nacionalnog saveta organizovala sednicu na kojoj je smenjen sada već bivši predsednik saveta Vitomir Mihajlović, a za novog izabran Srđan Šain. U toku su prepucavanja preko državnih institucija i ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu gde se utvrđuje da li je održana sednica Nacionalnog saveta Roma bila legalna i zakonita kao i smena i izbor novog predsednika saveta.

„Za nedovršen posao neko će morati da da odgovor premijeru Srbije jer izgleda da položaj Roma i romske zajednice u celoj ovoj priči nisu ni bitni” nagoveštava Saitović.

Da bi se izradila kvalitetna strategija u ceo proces su uključeni eksperti iz raznih oblasti kao organizacije civilnog društva i pojedinci. Proces izrade strategije započeo je marta ove godine.

Predlog strategije trebalo bi da prate i akcioni planovi i da se isti spuste na lokalni nivo. Takođe, treba formirati vladin tim ili kancelariju koja bi pratila implementaciju te iste strategije.

„Gradski odnosno opštinski lokalni akcioni planovi za Rome bi trebalo usaglasiti sa novom strategijom i to bi bio zadatak svih lokalnih samouprava“, naglašava Saitović.

Po oceni aktivista udruženja „Rosa”, predlog Strategije nije usvojen zato što Nacionalni savet Roma ima svoje problem vezane za rukovodstvo , kadriranje, smene , svađe…

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s