Brankica Janković: Neophodno uključivanja Roma u rad organa vlasti

Nedopustivo je da, druga po brojnosti nacija u Srbiji, nema nigde svoje predstavnike u institucijama matične države * Čak i imigranti iz država u okruženju imaju svoje predstavnike u Vladi i parlamentu Srbije, iako su dvojni državljani, dok srbijanski Romi nemaju nigde svoje zastupnike * Kome smetaju Romi u sopstvenoj otadžbini Srbiji

Brankica JankovićPoverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je veoma važno da Romi kao najdiskriminisanija manjinska grupa u Srbiji budu uključeni u rad organa javne vlast.

Ona je rekla da je služba poverenika u praksi htela da doprinese inkluziji romske zajednice, zbog čega je ove godine pripadnicima romske manjine bilo omogućeno stažiranje u toj službi.
Brankica Janković rekla je da su 1. jula dva apsolventa Pravnog fakulteta u Beogradu počela šestomesečnu praksu u Stručnoj službi poverenika.

„Njima se uskoro stažiranje završava, a nadam se da ćemo imati mogućnosti i za njihovo zapošljavanje“, rekla je Brankica Janković.

Ona je podsetila da rezultati svih istraživanja iz prethodnih godina govore da Romi i Romkinje spadaju u jednu od najdiskriminisanijih manjinskih grupa, kao i da takvu percepciju imaju i gradjani i gradjanke Srbije.

„Zbog toga smo, uprkos nedostatku prostornih kapaciteta naše institucije, smatrali da je veoma važno da tim mladim ljudima pružimo šansu i da poverenik za zaštitu ravnopravnosti u praksi doprinese inkluziji romske zajednice, da ukaže na neophodnost njihovog uključivanja u rad organa javne vlasti“, navela je ona.

Poziv za diplomirane pravnike romske nacionalnosti za stažiranje u službi poverenice objavljen je u aprilu. Konkurs je raspisan u saradnji sa Evropskim centrom za prava Roma iz Budimpešte.

Planiramo da se ova aktivnost nastavi. Odziv na ovaj konkurs nije bio veliki, pa je ovo odlična prilika da ohrabrimo sve Rome i Romkinje, diplomirane pravnike i pravnice ili apsolvente i apsolventkinje, da se sledeći put prijave u većem broju„, rekla je Brankica Janković.

Ona je rekla da je cilj da se Romima i Romkinjama obezbedi neposredno iskustvo kroz svakodnevni rad u nezavisnoj instituciji koja se bavi prevencijom i zaštitom od diskriminacije.

„Istovremeno, time im je omogućeno produbljivanje znanja o toleranciji i ravnopravnosti, ali i šansa da praktično primene znanja i veštine koje su sticali tokom studiranja“, kazala je ona.

Advertisements

One comment

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s